10 klassiske kinesiske desserter og deres oppskrifter

Kinesisk mat er kjent for sin rike smak og varierte retter, og det inkluderer også en rekke deilige desserter. Kinesiske desserter har en lang historie og spiller en viktig rolle i kinesisk kultur. Disse søte godbitene er ofte laget med tradisjonelle ingredienser som ris, bønner, sesamfrø og frukt. I denne artikkelen vil vi utforske noen av de mest populære klassiske kinesiske dessertene, deres historie, oppskrifter og serveringsforslag.

Sammendrag

  • Klassiske kinesiske desserter er en viktig del av kinesisk kultur og matlaging.
  • Jian dui er søte risboller fylt med sesamfrø og er en populær dessert i Kina.
  • Tang yuan er en klebrig risbolle i søt suppe som ofte serveres under kinesisk nyttår.
  • Ma lai gao er en dampet kake med karamellisert sukker som er vanlig i Hong Kong og Sør-Kina.
  • Osmanthus gele er en blomsteraktig dessert laget med agar agar og er populær i Sør-Kina.

Jian dui – Søte risboller fylt med sesamfrø

Jian dui, også kjent som sesamboller, er en av de mest kjente kinesiske dessertene. Disse små søte risbollene har en sprø ytre skorpe og er fylt med søte sesamfrø. Jian dui har sin opprinnelse i det gamle Kina og har vært en favoritt blant kinesiske folk i århundrer.

For å lage Jian dui trenger du klebrig ris, sesamfrø, sukker og olje til fritering. Først må du lage risdeigen ved å blande klebrig ris med vann til den blir myk og formbar. Deretter lager du små baller av risdeigen og fyller dem med en blanding av sesamfrø og sukker. Til slutt friterer du ballene til de blir gylne og sprø.

Jian dui kan serveres som den er eller dyppes i søt soyasaus eller sirup. Disse søte risbollene er en populær dessert under kinesiske festivaler som Midt-høst-festivalen og Kinesisk nyttår.

Tang yuan – Klebrige risboller i søt suppe

Tang yuan er en annen klassisk kinesisk dessert som er spesielt populær under Lantern Festival, som markerer slutten på det kinesiske nyttårsfeiringen. Disse små klebrige risbollene serveres vanligvis i en søt suppe og symboliserer familieenhet og lykke.

Tang yuan kan lages med forskjellige fyllinger som sesamfrø, peanøttsmør, rød bønnepasta eller frukt. For å lage tang yuan, må du først lage risdeigen ved å blande klebrig ris med vann til den blir myk og formbar. Deretter lager du små baller av risdeigen og fyller dem med ønsket fylling. Til slutt kokes ballene i en søt suppe laget av sukker, vann og eventuelt ingefær eller pandanblader for ekstra smak.

Tang yuan kan serveres varm eller kald, avhengig av personlig preferanse. Den søte suppen kan også tilpasses med forskjellige smaker som ingefær eller sesamolje for å gi ekstra smak til desserten.

Ma lai gao – Dampet kake med karamellisert sukker

Ma lai gao, også kjent som karamellkake, er en populær kinesisk dessert som ofte serveres i dim sum-restauranter. Denne dampede kaken har en myk og fuktig tekstur, og er søtet med karamellisert sukker.

Ma lai gao har sin opprinnelse i Guangdong-provinsen i Sør-Kina og er en favoritt blant både kinesere og utenlandske besøkende. For å lage ma lai gao trenger du mel, sukker, egg, melk og bakepulver. Først pisker du egg og sukker sammen til det blir lyst og luftig. Deretter tilsetter du mel, melk og bakepulver og blander godt. Til slutt tilsetter du karamellisert sukker for å gi kaken sin karakteristiske søte smak.

Ma lai gao kan serveres som den er eller med en karamellsaus på toppen. Denne deilige kaken er perfekt som ettermiddagssnack eller som dessert etter et måltid.

Osmanthus gele – Blomsterdessert med agar agar

Osmanthus gele er en delikat blomsterdessert laget med agar agar, en vegetabilsk gelatin. Denne desserten er kjent for sin subtile blomsterduft og vakre presentasjon.

Osmanthus er en blomst som er svært populær i kinesisk kultur og brukes ofte i matlaging og tebrygging. For å lage osmanthus gele trenger du osmanthusblomster, sukker, vann og agar agar. Først lager du en osmanthuste ved å blande osmanthusblomster med varmt vann og sukker. Deretter tilsetter du agar agar og koker blandingen til agar agar er oppløst. Til slutt heller du blandingen i former og lar den stivne i kjøleskapet.

Osmanthus gele kan serveres som den er eller med friske fruktstykker på toppen. Denne delikate desserten er perfekt for spesielle anledninger eller som en lett avslutning på et måltid.

Nian gao – Klebrig risboller med søtt fyll

abcdhe 415

Nian gao, også kjent som kinesisk nyttårsris, er en tradisjonell kinesisk dessert som er spesielt populær under Kinesisk nyttår. Denne klebrige risbollen er laget med klebrig ris og søtt fyll som rød bønnepasta eller lotusfrøpasta.

Nian gao har en dyp symbolikk i kinesisk kultur og symboliserer økonomisk velstand og familieenhet. For å lage nian gao, må du først lage risdeigen ved å blande klebrig ris med vann til den blir myk og formbar. Deretter lager du små baller av risdeigen og fyller dem med ønsket fylling. Til slutt kokes ballene til de blir myke og klebrige.

Nian gao kan serveres som den er eller stekt for å gi den en sprø skorpe. Denne søte desserten er en favoritt blant både unge og gamle under Kinesisk nyttårsfeiringen.

Mango pudding – Fruktig og kremet dessert

Mango pudding er en populær dessert i Hong Kong og andre deler av Sørøst-Asia. Denne fruktige og kremete desserten er laget med ferske mangoer, melk, sukker og gelatin.

For å lage mango pudding, må du først blande ferske mangoer med melk og sukker i en blender til det blir en jevn puré. Deretter tilsetter du gelatinpulver i varmt vann og blander godt. Til slutt blander du gelatinblandingen med mango-puréen og heller den i former. La puddingene stivne i kjøleskapet i noen timer før servering.

Mango pudding kan serveres som den er eller med friske mangostrimler på toppen. Denne forfriskende desserten er perfekt for sommermånedene eller som en avslutning på et asiatisk måltid.

Hong dou tang – Søt rød bønnesuppe

Hong dou tang, også kjent som søt rød bønnesuppe, er en klassisk kinesisk dessert som er laget med røde azukibønner, sukker og vann. Denne søte suppen er vanligvis servert varm og er populær både som dessert og som ettermiddagssnack.

For å lage hong dou tang, må du først koke azukibønnene til de blir myke og møre. Deretter tilsetter du sukker og vann og koker blandingen til sukkeret er oppløst. Til slutt blender du suppen til den blir glatt og siler den for å fjerne eventuelle bønneskall.

Hong dou tang kan serveres som den er eller med klebrige risboller som tang yuan. Denne søte suppen er en favoritt blant kinesiske folk og er spesielt populær under vintermånedene.

Lou mei – Kandiserte frukter og nøtter

Lou mei, også kjent som kandiserte frukter og nøtter, er en tradisjonell kinesisk dessert som er laget ved å koke frukt og nøtter i sukkerlake. Denne søte godbiten er vanligvis servert under spesielle anledninger som bryllup eller festivaler.

For å lage lou mei, må du først lage sukkerlake ved å koke sukker og vann til sukkeret er oppløst. Deretter tilsetter du ønsket frukt og nøtter i sukkerlaken og koker blandingen til fruktene og nøttene er møre. Til slutt fjerner du blandingen fra varmen og lar den avkjøles før servering.

Lou mei kan serveres som den er eller brukes som ingrediens i andre desserter som iskrem eller kaker. Denne søte godbiten er en favoritt blant både unge og gamle og er en viktig del av kinesisk matkultur.

Zongzi – Dampede rispakker fylt med forskjellige ingredienser

Zongzi er en tradisjonell kinesisk matrett som ofte serveres under Dragon Boat Festival. Disse dampede rispakkene er laget med klebrig ris og fylt med forskjellige ingredienser som svinekjøtt, peanøtter eller salt egg.

For å lage zongzi, må du først bløtlegge klebrig ris i vann i flere timer. Deretter lager du en firkantet form av bananblader eller bambusblader og legger i en skje med ris, etterfulgt av ønsket fylling. Til slutt pakker du bladene rundt risen og fyllingen og knytter dem sammen med hyssing. Zongziene dampes deretter i flere timer til de er møre og klebrige.

Zongzi kan serveres som den er eller med soyasaus eller sirup på toppen. Disse dampede rispakkene er en favoritt blant kinesiske folk og er spesielt populære under Dragon Boat Festival.

Konklusjon

Kinesiske desserter har en lang historie og spiller en viktig rolle i kinesisk kultur. Fra søte risboller til dampede kaker og blomsterdesserter, er det en rekke klassiske kinesiske desserter å utforske og nyte. Disse dessertene er ikke bare deilige, men også symboliserer lykke, velstand og familieenhet.

Det er viktig å bevare og videreføre tradisjonelle kinesiske desserter for å opprettholde kulturarven og gi kommende generasjoner muligheten til å oppleve den unike smaken og betydningen av disse søte godbitene. Enten du prøver å lage dine egne kinesiske desserter hjemme eller nyter dem på en autentisk kinesisk restaurant, er det en opplevelse som vil berike din forståelse av kinesisk matkultur.

Sign up for a free trial class here.

Sign up for classes here.

Learn more about our Chinese Summer Camp for Children here.

Learn about our Internship Program in China.

Get free Chinese learning resources.

Learn about China’s 2024 Offical Holiday Schedule

Ønsker du en gratis prøveklasse? Registrer deg!

Bli med på en gratis prøveklasse i kinesisk!

Do you want a Free Trial Chinese Class? Register now!

Join a Free Trial Chinese Class!