20 essensielle spørsmål og svar for grunnleggende kinesiske samtaler

Å kunne vanlige hilsener og spørsmål på kinesisk er viktig for å kunne kommunisere effektivt med kinesisktalende mennesker. Enten du planlegger å reise til Kina, jobbe med kinesiske forretningspartnere eller bare ønsker å utvide dine språkkunnskaper, er det nyttig å kunne uttrykke deg på en høflig og hensiktsmessig måte. Denne bloggposten tar sikte på å gi deg en oversikt over vanlige hilsener og spørsmål på kinesisk, samt eksempler på hvordan du kan bruke dem i ulike situasjoner.

Sammendrag

  • “Ni hao” betyr “hallo” på kinesisk.
  • “Ni hao ma?” betyr “hvordan har du det?” på kinesisk.
  • “Ni jiao shenme mingzi?” betyr “hva heter du?” på kinesisk.
  • “Ni xihuan zuo shenme?” betyr “hva liker du å gjøre?” på kinesisk.
  • “Ni yao bu yao zuo…?” betyr “vil du gjøre…?” på kinesisk.

Vanlige hilsener på kinesisk

Det er flere vanlige hilsener på kinesisk som kan brukes avhengig av tidspunktet på dagen og situasjonen. En vanlig hilsen er “nǐ hǎo”, som betyr “hei” eller “god dag”. Dette kan brukes når du møter noen for første gang eller når du hilser på noen du allerede kjenner. En annen vanlig hilsen er “zǎo ān”, som betyr “god morgen”. Dette brukes spesielt om morgenen når du ønsker noen en god dag.

I tillegg til disse vanlige hilsenene er det også viktig å vite hvordan man sier “ha det bra” eller “farvel” på kinesisk. Den vanligste frasen for dette er “zài jiàn”, som betyr bokstavelig talt “sees igjen”. Dette kan brukes når du forlater noen eller avslutter en samtale.

Spør hvordan noen har det på kinesisk

Når du ønsker å spørre noen hvordan de har det på kinesisk, kan du bruke uttrykket “nǐ hǎo ma”, som betyr “hvordan har du det?”. Dette er en vanlig høflig måte å vise interesse for noen andres velvære. Du kan også bruke uttrykket “nǐ zěnme yàng”, som betyr “hvordan går det?”. Dette er en litt mer uformell måte å spørre hvordan noen har det på.

For å svare på disse spørsmålene kan du si “wǒ hěn hǎo”, som betyr “jeg har det bra”. Hvis du ikke har det bra, kan du si “wǒ bù hǎo”, som betyr “jeg har det ikke bra”. Det er også vanlig å si “xièxiè” eller “tài hǎo le”, som betyr henholdsvis “takk” eller “veldig bra”.

Vanlige spørsmål når man møter noen for første gang på kinesisk

Når du møter noen for første gang på kinesisk, er det vanlig å stille noen grunnleggende spørsmål for å bli bedre kjent med personen. Et vanlig spørsmål er “nǐ jiào shénme míngzi”, som betyr “hva heter du?”. Du kan også spørre “nǐ cóng nǎlǐ lái”, som betyr “hvor kommer du fra?” for å finne ut mer om personens bakgrunn.

Et annet vanlig spørsmål er “nǐ shì nǎlǐ rén”, som betyr “hvor er du fra?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut hvilken by eller region personen kommer fra. Du kan også spørre “nǐ xué shénme zhuānyè”, som betyr “hva studerer du?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut mer om personens utdannelse eller yrkesbakgrunn.

Spør etter noen sin navn på kinesisk

Hvis du ønsker å spørre noen om navnet deres på kinesisk, kan du si “qǐng wèn, nǐ jiào shénme míngzi”, som betyr “unnskyld, hva heter du?”. Du kan også bruke den mer uformelle frasen “nǐ jiào shénme míngzi” for å spørre om noen sitt navn.

Når noen svarer på dette spørsmålet, kan de si “wǒ jiào…” etterfulgt av deres navn. For eksempel kan de si “wǒ jiào Li Ming”, som betyr “jeg heter Li Ming”.

Vanlige spørsmål når man blir kjent med noen på kinesisk

abcdhe 447

Når du blir kjent med noen på kinesisk, er det vanlig å stille flere spørsmål for å lære mer om personen. Et vanlig spørsmål er “nǐ jīntiān yǒu shénme kè?”, som betyr “hva har du på time i dag?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut mer om personens timeplan eller interesser.

Et annet vanlig spørsmål er “nǐ xǐhuān zuò shénme?”, som betyr “hva liker du å gjøre?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut mer om personens hobbyer eller interesser. Du kan også spørre “nǐ de àihào shì shénme?”, som betyr “hva er din favoritthobby?”. Dette spørsmålet kan brukes for å få mer spesifikk informasjon om personens interesser.

Be noen om å gjøre noe på kinesisk

Hvis du ønsker å be noen om å gjøre noe på kinesisk, kan du bruke uttrykket “qǐng nǐ…” etterfulgt av handlingen du ønsker at personen skal gjøre. For eksempel kan du si “qǐng nǐ bāng wǒ”, som betyr “kan du hjelpe meg?”. Du kan også si “qǐng nǐ gěi wǒ”, som betyr “kan du gi meg…”.

Når noen svarer på denne forespørselen, kan de si “hǎo de” eller “méi wèntí”, som betyr henholdsvis “ok” eller “ingen problem”. Hvis de ikke kan hjelpe deg, kan de si “bù hǎo yìsi” eller “wǒ méi néng bāng”, som betyr henholdsvis “unnskyld” eller “jeg kan ikke hjelpe”.

Vanlige spørsmål når man lager planer på kinesisk

Når du lager planer med noen på kinesisk, er det vanlig å stille noen spørsmål for å koordinere tid og sted. Et vanlig spørsmål er “nǐ shénme shíhou yǒu kòng?”, som betyr “når har du tid?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut når personen er tilgjengelig.

Et annet vanlig spørsmål er “nǐ xiǎng qù nǎlǐ?”, som betyr “hvor vil du dra?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut hvilket sted personen foretrekker å møtes. Du kan også spørre “nǐ xiǎng zuò shénme?”, som betyr “hva vil du gjøre?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut hva personen ønsker å gjøre under planene.

Spør noen om de har tid til å møtes på kinesisk

Hvis du ønsker å spørre noen om de har tid til å møtes på kinesisk, kan du si “nǐ yǒu kòng ma?”, som betyr “har du tid?”. Du kan også bruke den mer formelle frasen “qǐng wèn, nǐ yǒu kòng ma?” for å være mer høflig.

Når noen svarer på dette spørsmålet, kan de si “wǒ yǒu kòng” eller “wǒ méi yǒu kòng”, som betyr henholdsvis “jeg har tid” eller “jeg har ikke tid”. Hvis de ikke har tid, kan de foreslå en annen tid eller dato som passer bedre.

Vanlige spørsmål når man snakker om arbeid eller studier på kinesisk

Når du snakker om arbeid eller studier med noen på kinesisk, er det vanlig å stille noen spørsmål for å få mer informasjon. Et vanlig spørsmål er “nǐ zuò shénme gōngzuò?”, som betyr “hva jobber du med?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut mer om personens yrke eller karriere.

Et annet vanlig spørsmål er “nǐ xué shénme zhuānyè?”, som betyr “hva studerer du?”. Dette spørsmålet kan brukes for å finne ut mer om personens utdannelse eller fagområde. Du kan også spørre “nǐ de gōngzuò rúhé?”, som betyr “hvordan er jobben din?”. Dette spørsmålet kan brukes for å få mer informasjon om personens arbeidssituasjon.

Spør noen om de vil lære mer kinesisk på kinesisk

Hvis du ønsker å spørre noen om de vil lære mer kinesisk på kinesisk, kan du si “nǐ xiǎng xué gèng duō de hànyǔ ma?”, som betyr “vil du lære mer kinesisk?”. Du kan også bruke den mer uformelle frasen “nǐ xiǎng xué hànyǔ ma?” for å være mer avslappet.

Når noen svarer på dette spørsmålet, kan de si “wǒ xiǎng xué”, som betyr “jeg vil lære”. Hvis de ikke er interessert, kan de si “wǒ bù xiǎng xué” eller “wǒ méi yǒu kòng”, som betyr henholdsvis “jeg vil ikke lære” eller “jeg har ikke tid”.

Konklusjon

Å kunne vanlige hilsener og spørsmål på kinesisk er viktig for å kunne kommunisere effektivt med kinesisktalende mennesker. Gjennom denne bloggposten har vi sett på ulike vanlige hilsener og spørsmål på kinesisk, samt eksempler på hvordan du kan bruke dem i ulike situasjoner. Det er viktig å øve og lære mer kinesisk for å kunne utvide dine språkkunnskaper og kommunisere bedre med kinesisktalende mennesker. Så ikke nøl med å praktisere og utforske mer av det kinesiske språket!

Registrer deg for en gratis prøvetime her.

Les mer om Kinesisk Sommerskole for barn og ungdom her.

Lær om vårt internshipprogram i Kina.

Få gratis kinesiske læringsressurser.

Lær om Kinas offisielle ferieplan for 2024

Ønsker du en gratis prøveklasse? Registrer deg!

Bli med på en gratis prøveklasse i kinesisk!

Do you want a Free Trial Chinese Class? Register now!

Join a Free Trial Chinese Class!