Kinesisk frokost: En kulinarisk reise inn i morgentradisjonene i Kina

Allure av kinesisk frokost: En kulinarisk reise inn i morgentradisjoner

Kina, en gammel sivilisasjon med en rik historie og mangfoldig kultur, viser sine tradisjoner på ulike måter, inkludert sine deilige frokoster. Den kinesiske frokosten eksemplifiserer landets ekspansive landskap og ulike kulinariske påvirkninger gjennom sitt regionale mangfold. La oss undersøke noen tradisjonelle kinesiske frokoster og se på hvordan kinesere begynner dagen.

 

1. 粥 (Zhōu – Grøt)

Uten tvil en av de mest tradisjonelle frokostelementene, 粥 zhōu er en risgrøt som har blitt nytes i århundrer. Avhengig av regionen kan konsistensen og ingrediensene variere. Et populært utvalg er 肉粥 (ròu zhōu) eller kjøttgrøt, vanligvis laget med kylling eller svinekjøtt. Det er også den kjente 皮蛋瘦肉粥 (pí dàn shòu ròu zhōu), som inneholder “lagret egg” og magert svinekjøtt.

 

2. 油条 (Yóu tiáo – Stekte brødpinner)

Disse frityrstekte brødpinnene er sprø på utsiden og myke inni. De nytes vanligvis med en bolle med 粥 zhōu eller 豆浆 dòu jiāng. 油条 yóu tiáo er et fast innslag i mange frokoststeder over hele landet og tilbyr et velsmakende kontrapunkt til den mer dempede smaken av grøt.

 

3. 豆浆 (Dòu jiāng – soyamelk)

Dette er Kinas svar på den vestlige verdens morgenkaffe. Det er ofte søtet med soyabønner, men en salt versjon med pickles og yóu tiáo er også populær. 豆浆 dòu jiāng er både næringsrik og forfriskende, noe som gjør det til en kjær start på dagen.

 

4. 包子 (Bāo zi – Dampede boller)

Disse luftige bollene kommer med forskjellige fyllinger, alt fra søt rødbønnepasta til smakfull hakket svinekjøtt. De mest tradisjonelle er ofte vanlige eller fylt med kjøttdeig, sopp og andre grønnsaker. De er dampet til perfeksjon, noe som gjør dem myke og herlige å bite i.

 

5. 饺子 (Jiǎo zi – Dumpling)

Mens det er mer vanlig som en månenyttårsrett, er disse lommene med deilighet også en favoritt frokostvare. Vanligvis fylt med kjøttdeig og grønnsaker, kan de kokes, dampes eller stekes. De tilbyr en smakfull start på morgenen når de serveres med en side av eddik.

 

6. 煎饼 (Jiān bǐng – Frokostpannekaker)

Denne retten stammer fra Nord-Kina, og 煎饼 jiān bǐng er en tynn crepe fylt med egg, vårløk, koriander og en rekke sauser og fyllinger. Denne frokostvaren er ofte tilgjengelig fra gateselgere og har vokst i popularitet også utenfor Kina.

 

7. 粽子 (Zòng zi – Rice Dumplings)

Mens de tradisjonelt spises under Dragebåtfestivalen, kan disse klebrig rispakkene pakket inn i bambus eller sivblader også finnes på frokostbordene til mange kinesiske familier. Fyllet kan variere fra søt rødbønnepasta til en smakfull blanding av kjøtt og sopp.

asian 2835891 1280

Konklusjon

Kinas frokostlandskap er like variert og levende som landet selv. Hver tallerken, fra den enkleste 粥 zhou

til det intrikate 饺子 jiǎo zi, forteller en historie om tradisjon, regionale påvirkninger og kulinarisk kunst.

Kontakt vår hovedlærer, Chen Huimin, på info@lcchineseschool.com hvis du vil lære kinesisk eller har flere spørsmål om våre kinesiske programmer.

Lær om vårt internshipprogram i Kina.

Lær om ferier i Kina i 2023.

Få gratis kinesiske læringsressurser.

Registrer deg for en gratis prøvetime her.

Les mer om Kinesisk Sommerskole for barn og ungdom her.

Lær om vårt internshipprogram i Kina.

Få gratis kinesiske læringsressurser.

Lær om Kinas offisielle ferieplan for 2024