Den Kinesiske Muren: Alt du Trenger å Vite

Hva gjør Den Kinesiske Muren så spesiell og ikonisk?

Den Kinesiske Muren, eller Chángchéng på kinesisk, er verdens lengste festningsmur. Den er hele 8850 kilometer lang1.

Muren begynte å bygges 7. århundre f.Kr. Formålet var å beskytte Kina mot angrep nordfra og å sikre handelen på Silkeveien1. Men den ble ikke ferdig med en gang. Ming-dynastiet videreførte arbeidet. De bygget vakttårn og brukte feng shui2.

Arkitektene brukte ulike materialer som stein, murstein, tre og jord. Noen steder brukte de til og med ris som lim. Dette viser hvor flinke de var til å bygge1.

Den Kinesiske Muren er spesiell. Den er på UNESCOS verdensarvliste. Dette gjør den til en viktig del av Kinas historie og kultur1.

Historien bak Den Kinesiske Muren

Den Kinesiske Muren er et symbol på Kinas historie og kultur2. Den ble bygget under De krigende staters tid. Dette var en periode med mye krig mellom kinesiske stater.

Opprinnelsen i De krigende staters tid

Rundt 220 f.Kr. bestemte keiser Qin Shihuangdi seg for å bygge en mur2. Denne muren skulle beskytte Kina mot angrep. Men det var vanskelig arbeid, og mange arbeidere døde2.

Ved utgangen av denne tiden var muren 2400 kilometer lang2. Målet var at den skulle bli 5300 kilometer. Det viser hvor stor og viktig muren faktisk var.

Ming-dynastiets bidrag

Ming-dynastiet spilte en viktig rolle i murens historie. De utvidet og styrket muren betydelig2. Den ble en stor struktur som vi kjenner den i dag. Ming-dynastiet brukte avanserte teknikker i arkitekturen.

Til sammen ble det utplassert titusenvis av soldater langs muren under Ming-dynastiet2. De skulle beskytte handelsreisende. Det skapte også en tryggere silkevei og knyttet sammen kulturer.

Arkitektonisk Design og Struktur

Den kinesiske muren er utrolig. Den brukte mange byggematerialer som jord, stein og murstein3. Jord og stein gjorde muren sterkere. Det hjalp den å vare lenge, selv mot naturen.

Byggematerialer brukt

Byggemetoder fra gamle tider ble brukt på muren. For eksempel blandet de jord for å lage en solid base. Deretter dekket de muren med mursteiner. Dette gjorde muren bred og god å gå på3.

Viktige elementer som vakttårn

Vakttårnene langs muren var skikkelig viktige. De var for observasjon og kommunikasjon. Soldater brukte dem til å holde vakt og som tilfluktsrom. Vakttårnene er utviklet med militær strategi og vitenskap i bakhodet3.

Lengde og Omfang

Den Kinesiske Muren, også kalt chángchéng, er veldig lang. Den er om lag 8850 kilometer lang, med alt av sidekonstruksjoner4. Muren starter fra Gansu-provinsen og slutter ved Shanhaiguan i Liaodongbukta4.

Innenfor murens område er bredden og høyden forskjellig. Dette viser hvor stor og viktig denne mur er gjennom historien4. Lengden på Den Kinesiske Muren viser hvordan stor den er og hvor viktig den har vært gjennom historien. Dette gjør den til en av den mest berømte og respekterte byggene i verden.

Den Kinesiske Muren som UNESCO Verdensarvsted

Den Kinesiske Muren ble en del av UNESCOs liste i 1987. Dette viser hvor viktig den er for vår verden5. Verden har 851 slike viktige steder. Muren er en av de mest populære i verden, og er i Asia sammen med 185 andre skatter5. Muren er over 21,196 kilometer lang. Den har en stor kulturell innvirkning i dette området og på verdensbasis6.

Bevaring av Den Kinesiske Muren har vært viktig siden 1957. I 2015 var en tredjedel av muren allerede borte. Også 30 prosent av steinene var ødelagt6. Kina har jobbet hardt for å bevare en del av muren, rundt 600 kilometer i Beijing-området6. Dette arbeidet er viktig for å holde muren i god stand for fremtiden.

Innvirkning og bevaring

Å være på UNESCOs liste har hjulpet til med bevaring. Grupper som “Abroad China” gjør mye for å ta vare på muren6. Lokale lover er også stramme, med store bøter for regelbrudd. Dette viser at folk er veldig dedikerte til å ta vare på muren for nyere generasjoner6.

Hvordan Besøke Den Kinesiske Muren

Å besøke Den Kinesiske Muren er en minnerik opplevelse. Det finnes mange veier til muren, spesielt om du starter reisen i Beijing. Der kan du velge mellom guidede turer eller privat transport. En guidet tur fra Beijing koster omtrent 60 euro per person7. Disse turene varer vanligvis tre timer. Hvis du foretrekker å dra uten guide, koster det mellom 96-100 euro per person7. Slike turer tar vanligvis mellom fem og åtte timer.

Du kan også dra med offentlig transport, som en buss. En slik buss koster ca. 9 euro og tar en time til muren7. Turistbusser tilbyr turer for omtrent 12 euro og inkluderer andre attraksjoner7. Disse bussene går fra morgen til kveld.

De mest besøkte seksjonene av muren er Badaling og Mutianyu8. Det er velholdte seksjoner som er lett tilgjengelige. En guidet tur til disse delene kan koste opptil 390 euro per person og vare i ti timer9. Slike turer gir deg klimatiserte biler, gratis vann, og paraplyer9. Men, mat og taubanebilletter er ikke alltid inkludert.

For en unik opplevelse kan du ta en privat solnedgangstur til Gubeikou og Jinshanling. Dette koster rundt 375 euro, og varer i ni timer9. Turen inkluderer transport og mat. Men, husk at etips normalt ikke er inkludert9.

Mest Populære Seksjoner å Besøke

I Kina er Badaling og Mutianyu to veldig populære steder. De er deler av den gamle kinesiske muren. Folk elsker å besøke dem for deres godt bevarte bygninger og flotte utsikter.

Badaling

Badaling er den mest besøkte delen av muren. Den er kjent for å være veldig godt bevart. Og det er enkelt å komme seg dit. Dette stedet passer bra for de som vil se mye av muren. Det finnes turer til Badaling som starter fra 82 euro per person. Prisene kan også være opptil 375 euro, avhengig av hva du velger. Turpakker inkluderer ofte en guide, lunsj, og billetter til attraksjoner. Noen ganger får du også vann med på kjøpet9. Det er også turer hvor du får høre om historien og kulturen fra ekspertguider9.

Mutianyu

Mutianyu er en annen favoritt blant turister. Det er litt roligere her sammenlignet med Badaling. Men du får samme flotte utsikter og historie. Priser for å besøke Mutianyu starter fra 100 euro per person. De kan også være så høye som 390 euro, avhengig av hva du ønsker. På Mutianyu kan du sykle langs muren og kjøpe jade. Du kan komme deg dit med privatbil eller buss. Valget er ditt9.

Både Badaling og Mutianyu tilbyr unike opplevelser av muren. De har fantastiske utsikter. Å besøke disse stedene er en flott opplevelse for alle. Spesielt de som er interessert i historie.

Mindre Kjente Men Like Imponerende Seksjoner

Ofte tenker vi på Badaling og Mutianyu når Den Kinesiske Muren nevnes. Men, Jinshanling og Gubeikou, mindre kjente deler, er like viktige. Jinshanling er unik og besøkes mindre, noe som forsterker følelsen av historie. Gubeikou viser tydelige tegn fra gamle kriger, som kulehull.

De ukjente delene gir sjansen til å se muren uten store folkemengder. Jinshanling er kjent for sitt vakre landskap og godt bevarte vakttårn. Gubeikou minner oss om murens militære bruk. Slike områder byr på skjønnhet og historie uten store folkestrømmer.

Mars er en perfekt tid for å besøke disse stedene. Det er færre turister, og været er deilig. Jinshanling og Gubeikou tilbyr en nærmere titt på murens rolle i Kinas historie10.

Myter og Fakta om Den Kinesiske Muren

En kjent myte er at Den Kinesiske Muren kan sees fra verdensrommet. Men faktisk kan den bare sees fra 100 til 150 km over jorden11.

Muren er antatt å være mellom 3.600 km og 5.000 km lang. Likevel, NASA har funnet ut med satellittbilder at den er rundt 3.000 km lang12.

En myte sier at muren ble bygd av klebrig ris. Vel, risblandingen ble brukt i noen deler, men de brukte mest jord, stein, og murstein11.

Et viktig faktum er at mursteinmurene ble bygget under Ming-dynastiet. Disse mursteinmurene er 7-8 meter høye og om lag 6 meter brede12.

Qin Shih Huang, Kinas første keiser, tvang millioner til å bygge muren. Ca. 400.000 arbeidere døde mens de bygget den12. Dette viser hvor høy prisen var for å bygge muren.

Sannheten bak byggingen av Den Kinesiske Muren er mer imponerende enn sine myter. Historien om arbeidet bak muren og hvordan den påvirket samfunnet er virkelig fascinerende11.

Den Kinesiske Muren i Moderne Tid

Den Kinesiske Murens moderne betydning strekker seg langt utover dens historiske rolle. I dag er det et symbol på Kinas vidundere. Det er en viktig del av landets UNESCO kulturarv. Turister fra hele verden, inkludert Sør-Korea og Japan, elsker murens historier13.

Handel ser du på de nedre delene, med boder som selger suvenirer og mat. Men når du vandrer oppover, forsvinner handelen13. Det finnes også stille steder unna folkemengderne13. Guidede turer med engelskspråklige guider er en god idé for en grundig opplevelse13.

Hoteller med ansatte som snakker engelsk gjør alt enklere. De hjelper besøkende å arrangere turer til muren. Mange tilbyr også sjåførtjenester for en dagstur til Badaling13. Badaling er et sted som viser Kinas engasjement for kulturarvens bevaring. Gjenoppbygging der har fått mye ros som et eksempel på dette9.

Kultur og Symbolikk

Den Kinesiske Muren er et stort tegn på styrke og lang levetid. Den viser fram Kinas rike kulturelle historie. Muren er også bevis på kinesernes imponerende byggekunnskaper.

Symbolikk i kinesisk kultur

Muren beskyttet Kina mot invasjoner og viser hvordan det kinesiske folk er sterkt sammen. Historien og kulturen til Kina er tydelig i områdene rundt muren, som Jingshan Park fra Yuan-dynastiets tid14.

Muren inkluderer majestetiske tårn og enorme deler som snor seg gjennom landskapet. Dette knytter sammen fortidens byggverk med Kinas nåværende identitet. I Beijing feirer de fortsatt sin kulturelle arv gjennom festivaler som startet i 198714.

I dag blir murens symbolikk videreført gjennom moderne kunst og kultur. Musikkfestivaler og filmfestivaler i Beijing viser verden Kinas rike kulturarv. Det gjør muren til mer enn et monument, det er et levende symbol på Kinas historie og kultur14.

Turisme og Økonomisk Betydning

Den Kinesiske Muren er viktig for tourism in China. Den får mange besøk hvert år. Badaling er veldig populær15. Nesten 300 statsledere har besøkt muren. Dette viser hvor viktig muren er for kulturen og økonomien i Kina.

Årlige besøkstall

Mange besøker muren fra mars til mai. Været er fint og det er ikke så mange turister denne tiden16. Hotell og fly er billigere på våren og høsten. Sommeren i Beijing kan bli veldig varm. Derfor velger folk å besøke muren andre tider på året16.

Flere turister kommer jevnt gjennom hele året. Dette er bra for økonomien rundt muren i Kina.

Utfordringer i Bevaring

Bevaring og restaurering av Den Kinesiske Muren står overfor mange utfordringer. Mange historiske byggematerialer ble tatt under Kulturrevolusjonen. De ble brukt i nye bygg. Dette gjør arbeidet med å restaurere muren vanskeligere.

Masseturisme er også et stort problem. De mange besøkene skader muren. Derfor er det viktig med jevnlige reparasjoner.

Bruk av feilaktig informasjon i skolebøker er et annet problem. Grunnskolelærebøker har ofte myter. VGS-lærebøker er mer nøyaktige17. Det er viktig å rette opp disse feilene. Det forbedrer undervisningen og øker kunnskapen om murens utfordringer.

Kulinariske Opplevelser nær Den Kinesiske Muren

En tur til den kinesiske mur betyr mer enn historie og arkitektur. Det handler også om kinesisk matkultur. Du kan oppdage mange lokale smaker nær muren. For eksempel kan du dra på øl- og matturer i Beijings hutonger med tuk-tuk. Disse turene koster ca. 85 € per person og varer omtrent 3,5 timer. Du får smake ekte kinesisk mat18.

En annen flott opplevelse er en tur som fokuserer på mat i Beijing. Denne turen koster ca. 80 € per person og varer i ca. 3 timer18.

For de som ønsker noe mer personlig, kan en privat kveldsmattur med Mr. Shi’s Dumplings og Houhai-innsjøen være en god idé. Denne eksklusive turen koster omtrent 158 € per person og varer i cirka 4 timer18.

Har du lyst på en spesiell opplevelse? Prøv en nattmattur til Den kinesiske mur og lag dumplings. Den koster 402 € per person og varer i rundt 2 dager18. Slike turer hjelper deg å forstå kinesisk mat og tradisjoner bedre. Det gjør din tur ved muren enda mer spesiell.

Den Kinesiske Muren: Alt du Trenger å Vite

Great Wall of China er storslått og drar til seg mange turister. Den er over 5300 kilometer lang og har en lang historie fra 7. århundre f.Kr.21. Qin Shihuangdi ferdigstilte 2400 kilometer av den på bare 7 år2.

Byggingen kostet over 1 million arbeidere livet2. 1 million bønder måtte jobbe gratis. I tillegg ble 300 000 soldater brukt til å holde øye med arbeidet2. Muren ble bygget for å være et forsvar over 5300 kilometer21.

Du kan besøke steder som Badaling og Mutianyu. De ligger ikke langt unna Beijing kjøretid på 1,5 til 2,5 timer1. For en unik opplevelse, prøv steder som Jinshanling. Det har vakre scener, eller Jiankou, den bratteste delen av muren1.

Tidene fall og vår er best for et besøk. I høst er det flott med fargerik løv. Vår er bra for fint vær og mindre folk1. Uansett tid kan du lære om Kinas historie og ha spesielle opplevelser.

LC Chinese School i Oslo

LC Chinese School i Oslo gir kurs om kinesisk språk og kultur. Kursene lar deltakerne forstå kinesisk historie bedre. Dette er nyttig for de som vil besøke historiske steder som Den Kinesiske Mur19.

Hos oss kan du også ta kinesiskklasser på alle nivåer. Summer Camp Programmet for barn mellom 7 og 17 år er veldig populært20. Barna lærer kinesisk to timer daglig, mandag til fredag. Deretter har de en morsom time som lærer dem om kinesisk kultur og mer20. Alle lærerne er kinesiske og de gir deg språkvurdering, kursmateriell og sertifikater20.

Skolen tilbyr også online klasser med smarte læreverktøy20. Kulturprogrammene dykker inn i Kinas historie, inkludert ulike dynastier. Dette gir elever en god forståelse av Kinas kultur arv.

De fokuserer på tradisjonell kinesisk musikk og instrumenter som guzheng og pipa19. Skolen underviser også i kalligrafi. Dette er kunst å uttrykke seg gjennom skrift og maleri19.

LC Chinese School er som en bro mellom kulturer i Norge. Skolen hjelper folk bli kjent med kinesisk språk og kultur dypere. Dette er flott for de som vil lære om kinesisk kultur i Norge eller for oppdagelsesreiser i Kina19.

Den Kinesiske Muren og Kinesiske Forsvarsstrategier

Den Kinesiske Muren var veldig viktig for Kina’s forsvar. Den spilte en stor rolle mot angrep fra nordlige nomader som mongolene. Muren strakte seg over lange avstander og var et massivt forsvarsverk.

Den hadde mange vakttårn bygget med antikke strategier. Disse tårnene lot vaktene se langt unna og gav tidlig varsel om fiendens angrep.

Forsvarsmessige funksjoner

Vakttårnene langs muren var nøye plassert for best mulig forsvar. De var ikke bare for å se, men også for å sende signaler. Røyk om dagen og ild om natten sendte meldinger om fiendens bevegelser.

Dette hjalp til å organisere forsvaret langs muren. Antikke teknikker ble brukt for å forbedre forsvarspotensialet.

Slike forsvarsstrategier hadde stor påvirkning på budsjettene opp gjennom tidene. Det gjelder også i dag, hvor Forsvaret må spare mye penger21. Ting som nedbemanning med 1,400 ansatte er vanlig nå21. Det viser at vi lærer av historien for å tilpasse oss tiden.

Muren inneholdt også tunneler og feller for å stoppe angripere. Dette minner om moderne tider med teknologi. For eksempel kjøp av spionfly nå til 11 milliarder kroner21.

Opp gjennom tidene har Kina oppdatert forsvarstaktikk og utstyr, inkludert luftvern. De gjorde det samme med Den Kinesiske Muren ved å bruke nye materialer. Muren ble forbedret for å tåle angrep gjennom århundrene21.

Disse omstillingene har vist seg svært relevante og lærerike, ikke minst i dag21.

Konklusjon

Den Kinesiske Muren er et veldig imponerende byggverk. Det står som et symbol på Kinas lange historie og kultur. I denne artikkelen har vi lært mye om muren.

Vi har sett hvordan muren ble bygd i gamle dager. Vi har også snakket om hvorfor den er så viktig. Muren er veldig lang og har mange forskjellige deler.

Mye av muren er fortsatt i god stand. Dette er takket være bevaringsinnsatsen. Mange besøker de kjente delene som Badaling og Mutianyu.

Men det finnes også mindre kjente deler. Disse delene, som Jinshanling og Gubeikou, er også veldig vakre. Alle delene av muren gir en spesiell reiseopplevelse.

Den Kinesiske Muren er viktig for mer enn bare historie. Den hjelper til med forsvar og er økonomisk viktig. Turismen rundt muren er stor.

Besøkende kan også nyte kinesisk mat nær muren. Med over 10 millioner besøk hvert år, er muren et stort trekkplaster. Den er en viktig del av Kinas kulturelle arv22.

Kildelenker

 1. https://nor.feelingsandflowers.com/topp-10-vanlige-sporsmal-om-den-kinesiske-mur
 2. https://historienet.no/teknikk/byggverk/den-kinesiske-mur-fra-brutalt-forsvarsverk-til-ledende-turistattraksjon
 3. https://nor.feelingsandflowers.com/topp-10-landemerker-i-beijing
 4. https://www.uib.no/utvekslingsavtale/1230
 5. https://www.smp.no/meninger/i/jzOLle/muren-som-brast
 6. https://bokasin.no/den-kinesiske-mur/
 7. https://www.hellotickets.no/kina/beijing/hvordan-komme-til-kinesiske-muren/sc-143-4444
 8. https://www.reisetilkina.com/10-tips-til-deg-som-skal-besoke-den-kinesiske-mur/
 9. https://www.hellotickets.no/kina/beijing/kinesiske-muren-pa-mutianyu-dagsturer-fra-beijing/sc-143-1039
 10. https://www.hellotickets.no/kina/beijing/beijing-i-mars/sc-143-4451
 11. https://www.abcnyheter.no/livet/2013/10/14/184201/mytene-som-er-sanne-eller
 12. https://faktalink.dk/titelliste/kimu
 13. https://www.reisetilkina.com/møte-med-den-kinesiske-mur/
 14. https://www.hellotickets.no/kina/beijing/sommer/sc-143-4431
 15. https://no.eureporter.co/world/china-2/china-eu/2024/05/18/chinas-belt-road-building-bridges-not-walls/
 16. https://www.hellotickets.no/kina/beijing/beste-tid-aret-reise-beijing/sc-143-4429
 17. https://nkss.no/er-du-lurt-av-laereboken/
 18. https://www.hellotickets.no/kina/beijing/mat-turer/sc-143-4426
 19. https://lcchineseschool.com/no/oppdag-verden-av-kinesisk-kultur-og-tradisjoner/
 20. https://lcchineseschool.com/no/chinese-classes/chinese-summer-camp/
 21. https://fliphtml5.com/mkbs/zkpn
 22. https://www.hellotickets.no/kina/beijing/vinter/sc-143-4432

Registrer deg for en gratis prøvetime her.

Les mer om Kinesisk Sommerskole for barn og ungdom her.

Lær om vårt internshipprogram i Kina.

Få gratis kinesiske læringsressurser.

Lær om Kinas offisielle ferieplan for 2024

Ønsker du en gratis prøveklasse? Registrer deg!

Bli med på en gratis prøveklasse i kinesisk!

Do you want a Free Trial Chinese Class? Register now!

Join a Free Trial Chinese Class!