Kinesisk for reisende: 30 must-know fraser

Kinesisk er et av verdens mest utbredte språk, og det er også et av de mest utfordrende å lære for ikke-morsmålere. Men selv om du ikke kan mestre språket helt, er det viktig å lære noen grunnleggende fraser og uttrykk før du reiser til Kina eller andre kinesisktalende land. Å kunne kommunisere på kinesisk vil ikke bare gjøre reisen din enklere og mer praktisk, men det vil også hjelpe deg med å få en dypere forståelse av kulturen og menneskene du møter underveis.

Sammendrag

  • Kinesisk språk kan være nyttig for reisende i Kina
  • Vanlige fraser for å hilse på kinesisk inkluderer “nǐ hǎo” og “nǐ jiào shén me míng zì”
  • For å spørre om veibeskrivelse på kinesisk kan man si “qǐng wèn, zěn me zǒu dào…”
  • Bestilling av mat og drikke på kinesisk kan gjøres ved å si “wǒ yào yī gè…” eller “qǐng gěi wǒ yī bēi…”
  • Nødvendige fraser for å handle på kinesisk inkluderer “duō shǎo qián” og “zhè ge duō shǎo qián”
  • For å bestille en taxi på kinesisk kan man si “wǒ yào dǎ diàn huà chūzū chē”
  • For å spørre om hjelp på kinesisk kan man si “qǐng bāng zhù wǒ”
  • Nødvendige fraser for å kommunisere på et hotell på kinesisk inkluderer “wǒ yào zhù yī fáng jiān” og “qǐng gěi wǒ yī zhāng chēng zhì”
  • For å spørre om pris på kinesisk kan man si “zhè ge duō shǎo qián”
  • Viktige fraser for å takke og ta farvel på kinesisk inkluderer “xiè xiè” og “zài jiàn”

Vanlige hilsener på kinesisk

Når du møter noen i Kina, er det viktig å hilse på dem på riktig måte. Noen vanlige hilsener på kinesisk inkluderer “nǐ hǎo” (你好), som betyr “hei”, og “zǎo ān” (早安), som betyr “god morgen”. Det er også vanlig å si “nǐ chī le ma?” (你吃了吗), som betyr “har du spist?” Dette er en vanlig hilsen i Kina og viser omsorg og interesse for den andre personens velvære.

Når du hilser på noen i Kina, er det viktig å være oppmerksom på kulturelle nyanser. For eksempel er det vanlig å hilse på eldre mennesker først, og det er også vanlig å hilse med en liten bue eller nikke. Det er også viktig å unngå å bruke for mye kroppskontakt når du hilser på noen i Kina, spesielt når det gjelder det motsatte kjønn.

Spør om veibeskrivelse på kinesisk

Når du er ute og reiser i Kina, kan det være nødvendig å spørre om veibeskrivelse. Noen viktige fraser å lære inkluderer “qǐngwèn, zhèlǐ zěnme zǒu?” (请问,这里怎么走), som betyr “unnskyld meg, hvordan kommer jeg hit?” og “wǒ xiǎng qù…” (我想去…), som betyr “jeg vil dra til…”. Det kan også være nyttig å lære noen grunnleggende retninger, som “zuǒ” (左) for venstre, “yòu” (右) for høyre, “qiánmiàn” (前面) for rett frem og “hòumiàn” (后面) for bak.

Når du får veibeskrivelse på kinesisk, kan det være nyttig å ha en oversettelsesapp eller et kart tilgjengelig. Det kan også være lurt å be om veibeskrivelse fra flere personer for å få en mer nøyaktig forståelse av hvor du skal.

Bestille mat og drikke på kinesisk

Mat er en viktig del av kinesisk kultur, og når du er i Kina, vil du sannsynligvis ønske å prøve forskjellige retter og smaker. Når du bestiller mat og drikke på kinesisk, er det nyttig å lære noen vanlige fraser som “wǒ yào yī gè…” (我要一个…), som betyr “jeg vil ha en…” og “qǐngwèn, zhè shì shénme?” (请问,这是什么), som betyr “unnskyld meg, hva er dette?”.

Det er også viktig å være oppmerksom på kulturelle forskjeller når du spiser i Kina. For eksempel er det vanlig å dele maten med andre ved bordet, og det er også vanlig å la eldre mennesker og gjester ta maten først. Det er også vanlig å takke verten eller servitøren etter måltidet ved å si “xièxiè” (谢谢), som betyr “takk”.

Handle på kinesisk

Når du handler i kinesiske markeder og butikker, kan det være nyttig å kunne noen grunnleggende fraser. Noen vanlige fraser inkluderer “duōshǎo qián?” (多少钱), som betyr “hvor mye koster det?” og “píngguǒ” (苹果), som betyr “eple”. Det kan også være nyttig å lære noen tall på kinesisk for å kunne forhandle om priser.

Når du handler i Kina, er det vanlig å prute om prisen. Dette er en del av kulturen, og det forventes at du prøver å få en bedre avtale. Når du pruter om prisen, er det viktig å være høflig og respektfull, og det kan også være nyttig å ha en idé om hva en rimelig pris er før du begynner å forhandle.

Bestille en taxi på kinesisk

abcdhe 587

Når du trenger å ta en taxi i Kina, er det viktig å kunne noen grunnleggende fraser. Noen vanlige fraser inkluderer “qǐngwèn, nǐ néng dài wǒ qù…” (请问,你能带我去…), som betyr “unnskyld meg, kan du ta meg til…” og “zhèlǐ yǒu chūzūchē ma?” (这里有出租车吗), som betyr “er det noen taxier her?”.

Når du tar en taxi i Kina, er det viktig å være oppmerksom på at noen sjåfører kan prøve å lure deg eller ta en lengre rute for å øke prisen. Det kan være lurt å ha en idé om den mest direkte ruten til destinasjonen din, og det kan også være nyttig å ha en oversettelsesapp eller et kart tilgjengelig for å kunne kommunisere med sjåføren.

Be om hjelp på kinesisk

Hvis du trenger hjelp eller har et problem mens du er i Kina, er det viktig å kunne noen grunnleggende fraser for å kunne be om hjelp. Noen vanlige fraser inkluderer “qǐngwèn, nǐ néng bāng wǒ ma?” (请问,你能帮我吗), som betyr “unnskyld meg, kan du hjelpe meg?” og “wǒ mílù le” (我迷路了), som betyr “jeg har gått meg bort”.

Når du ber om hjelp i Kina, er det viktig å være høflig og respektfull. Det kan også være nyttig å ha en idé om hva du trenger hjelp med på forhånd, slik at du kan kommunisere tydelig og effektivt.

Kommunikasjon på et hotell på kinesisk

Når du bor på et hotell i Kina, kan det være nødvendig å kunne noen grunnleggende fraser for å kunne kommunisere med personalet. Noen vanlige fraser inkluderer “wǒ yào zhù zhèlǐ yī gè wǎnshang” (我要住这里一个晚上), som betyr “jeg vil bo her en natt” og “qǐngwèn, wǒ de fángjiān yǒu wǔgērén” (请问,我的房间有五个人), som betyr “unnskyld meg, mitt rom har fem personer”.

Når du kommuniserer på et hotell i Kina, er det viktig å være oppmerksom på hotellets politikk og prosedyrer. For eksempel kan det være forskjellige regler for innsjekking og utsjekking, og det kan også være forskjellige regler for bruk av fasiliteter som svømmebasseng eller treningsstudio.

Spør om priser på kinesisk

Når du handler i kinesiske markeder og butikker, kan det være nødvendig å spørre om priser. Noen vanlige fraser inkluderer “duōshǎo qián?” (多少钱), som betyr “hvor mye koster det?” og “zhè ge duōshǎo qián?” (这个多少钱), som betyr “hvor mye koster denne?”.

Når du spør om priser i Kina, er det vanlig å prute om prisen. Dette er en del av kulturen, og det forventes at du prøver å få en bedre avtale. Det kan være nyttig å ha en idé om hva en rimelig pris er før du begynner å forhandle, og det kan også være lurt å sammenligne priser i forskjellige butikker eller markeder før du tar en endelig beslutning.

Si takk og farvel på kinesisk

Når du er ferdig med et møte, et måltid eller en annen aktivitet i Kina, er det viktig å kunne uttrykke takknemlighet og si farvel på riktig måte. Noen vanlige fraser inkluderer “xièxiè” (谢谢), som betyr “takk” og “zàijiàn” (再见), som betyr “farvel”.

Når du sier farvel i Kina, er det vanlig å være litt mer formell enn når du hilser på noen. Det kan også være lurt å takke verten eller vertinnen spesielt for deres gjestfrihet og omsorg.

Konklusjon

Å lære noen grunnleggende kinesiske fraser og uttrykk er viktig for reisende som besøker Kina eller andre kinesisktalende land. Det vil ikke bare gjøre reisen din enklere og mer praktisk, men det vil også hjelpe deg med å få en dypere forståelse av kulturen og menneskene du møter underveis. Selv om du ikke kan mestre språket helt, vil innsatsen din bli verdsatt av lokalbefolkningen, og det vil bidra til å skape en mer positiv og minneverdig reiseopplevelse. Så ikke nøl med å lære noen grunnleggende kinesiske fraser før du reiser, og fortsett å øve og lære underveis.

Registrer deg for en gratis prøvetime her.

Les mer om Kinesisk Sommerskole for barn og ungdom her.

Lær om vårt internshipprogram i Kina.

Få gratis kinesiske læringsressurser.

Lær om Kinas offisielle ferieplan for 2024

Ønsker du en gratis prøveklasse? Registrer deg!

Bli med på en gratis prøveklasse i kinesisk!

Do you want a Free Trial Chinese Class? Register now!

Join a Free Trial Chinese Class!