Matlaging på kinesisk: 30 kulinariske termer og uttrykk

Kinesisk mat har en lang historie som går tilbake tusenvis av år. Maten har utviklet seg gjennom forskjellige dynastier og regioner i Kina, og har blitt påvirket av ulike kulturer og tradisjoner. Kinesisk mat er kjent for sin rike smak, bruk av ferske ingredienser og balanse mellom teksturer og smaker. Mat spiller også en viktig rolle i kinesisk kultur, og det er vanlig å se familier samlet rundt et bord for å dele et måltid.

Sammendrag

  • Kinesisk matlaging er en spennende og variert kulinarisk tradisjon.
  • Vanlige ingredienser i kinesisk mat inkluderer ris, nudler, soyasaus, ingefær og hvitløk.
  • Wok-teknikker og andre matlagingsteknikker som dampkoking og fritering brukes mye i kinesisk matlaging.
  • Saus og smakstilsetninger som hoisinsaus, oystersaus og femkrydderpulver gir kinesisk mat sin karakteristiske smak.
  • Kinesisk matkultur legger stor vekt på deling av mat og fellesskap rundt måltidet.

Vanlige ingredienser i kinesisk matlaging

Ris, nudler og dumplings er noen av de mest brukte ingrediensene i kinesisk matlaging. Ris er en grunnleggende matvare i Kina, og det finnes mange forskjellige typer ris som brukes i ulike retter. Nudler er også svært populære, og det finnes mange forskjellige typer nudler som brukes i kinesiske retter. Dumplings er en annen vanlig ingrediens, og de kan fylles med alt fra kjøtt til grønnsaker.

Soyasaus, østersaus og hoisinsaus er noen av de vanligste sausene som brukes i kinesisk matlaging. Disse sausene gir rettene en rik smak og kan brukes som marinader eller sauser. Ginger, hvitløk og vårløk er også viktige ingredienser i kinesisk matlaging. Disse ingrediensene gir rettene en aromatisk smak og kan brukes i alt fra supper til stir-fries. Kinesisk fem-krydderpulver og Sichuan-pepper er krydder som brukes til å gi rettene en unik smak.

Wok-teknikker og andre matlagingsmetoder

Steking, dypsteking og damping er noen av de vanligste matlagingsmetodene i kinesisk matlaging. Steking er en rask og høy varme metode som gir rettene en sprø tekstur og bevarer næringsstoffene i ingrediensene. Dypsteking er en annen metode som brukes til å lage sprø retter som vårruller og stekt kylling. Damping er en sunnere metode som bevarer næringsstoffene i maten.

Det er viktig å bruke høy varme og rask matlaging i kinesisk matlaging for å bevare tekstur og smak. En wok er et viktig verktøy i kinesisk matlaging, da den jevne varmefordelingen gjør det enkelt å lage retter på kort tid. Når du bruker en wok, er det viktig å forvarme den godt og bruke olje med høy røykpunkt for å unngå at maten brenner seg fast.

Sauser og krydder i kinesisk matlaging

Det finnes mange forskjellige typer sauser som brukes i kinesisk matlaging, inkludert soyasaus, østersaus, hoisinsaus, søt chilisaus og svart bønnesaus. Disse sausene gir rettene en rik smak og kan brukes som marinader eller sauser. Kinesisk fem-krydderpulver er en blanding av krydder som inkluderer stjerneanis, nellik, kanel, sichuanpepper og fennikelfrø. Dette krydderet gir rettene en unik smak og brukes ofte i marinader og sauser.

MSG (mononatriumglutamat) er et vanlig krydder som brukes i kinesisk matlaging for å forbedre smaken av rettene. MSG er et naturlig forekommende aminosyre som finnes i mange matvarer, inkludert tomater, ost og sopp. Det er trygt å bruke MSG i moderate mengder, men noen mennesker kan være følsomme for det og oppleve symptomer som hodepine eller kvalme. Sukker er også et vanlig krydder i kinesisk matlaging, og det brukes til å balansere smaker og gi rettene en søt smak.

Kinesisk matkultur og spisevaner

Mat spiller en viktig rolle i kinesisk kultur, og det er vanlig å se familier samlet rundt et bord for å dele et måltid. Familier deler vanligvis flere retter sammen, og det er vanlig å ha en rekke forskjellige retter på bordet. Dette gjør det mulig for alle å prøve forskjellige smaker og teksturer.

Visse matvarer har også en symbolsk betydning i kinesisk kultur og brukes ofte under høytider og feiringer. For eksempel er fisk et symbol på velstand og lykke, og det er vanlig å servere fisk under kinesisk nyttår. Nudler symboliserer også lang levetid, og det er vanlig å spise nudler under bursdager og andre spesielle anledninger.

Det er også visse etikette og skikker som følges når man spiser kinesisk mat. For eksempel er det vanlig å bruke spisepinner i stedet for kniv og gaffel, og man bør aldri stikke spisepinnene i risen, da dette kan minne om røkelsepinner som brukes under begravelser.

Kinesisk matlaging hjemme

abcdhe 553

Det er mange fordeler med å lage kinesisk mat hjemme. Først og fremst kan du kontrollere ingrediensene som brukes, og du kan tilpasse rettene etter dine egne preferanser. Du kan også spare penger ved å lage mat hjemme i stedet for å spise ute.

For å lage kinesisk mat hjemme trenger du noen grunnleggende kjøkkenutstyr som en wok, en kniv og en dampkoker. En wok er et viktig verktøy i kinesisk matlaging, da den jevne varmefordelingen gjør det enkelt å lage retter på kort tid. En kniv er også viktig for å kutte ingrediensene i riktig størrelse, og en dampkoker kan brukes til å dampe grønnsaker og dumplings.

Når du handler etter kinesiske ingredienser, kan du finne dem i asiatiske matbutikker eller på nettet. Noen vanlige ingredienser som du kan trenge inkluderer soyasaus, østersaus, hoisinsaus, risvin og sesamolje. Du kan også finne ferske ingredienser som ingefær, hvitløk og vårløk.

Kinesiske retter du kan lage hjemme

Det er mange enkle oppskrifter for populære kinesiske retter som stekt ris og kung pao-kylling som du kan lage hjemme. Stekt ris er en enkel rett som kan tilpasses etter dine egne preferanser ved å legge til forskjellige grønnsaker eller proteinkilder. Kung pao-kylling er en klassisk kinesisk rett som er laget med kylling, peanøtter og grønnsaker i en søt og krydret saus.

Det er også mange vegetariske og veganske alternativer i kinesisk matlaging. For eksempel kan du lage mapo tofu, en rett laget med tofu og en krydret saus, eller stekt aubergine med hvitløkssaus.

Kjøkkenutstyr og ingredienser du trenger for kinesisk matlaging

En wok er et viktig verktøy i kinesisk matlaging, da den jevne varmefordelingen gjør det enkelt å lage retter på kort tid. En cleaver er også nyttig for å kutte ingrediensene i riktig størrelse. Andre viktige kjøkkenutstyr inkluderer en dampkoker, en risgryte og en sil.

Du kan finne kinesiske ingredienser i asiatiske matbutikker eller på nettet. Noen vanlige ingredienser som du kan trenge inkluderer soyasaus, østersaus, hoisinsaus, risvin og sesamolje. Du kan også finne ferske ingredienser som ingefær, hvitløk og vårløk.

Kinesiske oppskrifter for spesielle anledninger

Det er mange tradisjonelle retter som brukes under kinesisk nyttår, midt-høst festivalen og andre feiringer. For eksempel er dumplings en vanlig rett som serveres under kinesisk nyttår, og de symboliserer lykke og velstand. Andre tradisjonelle retter inkluderer fisk, kylling og nudler.

For å forberede en kinesisk bankett, kan du lage flere forskjellige retter som serveres familie-stil. Dette betyr at alle rettene plasseres på bordet, og alle deler fra de samme tallerkenene. Dette gjør det mulig for alle å prøve forskjellige smaker og teksturer.

Kinesiske restauranter og gatekjøkken i Norge

Det er mange populære kinesiske restauranter i Norge som serverer autentiske kinesiske retter. Noen av disse restaurantene inkluderer Peking Garden i Oslo, China Palace i Bergen og Golden Dragon i Trondheim. Disse restaurantene tilbyr et bredt utvalg av kinesiske retter, inkludert dim sum, pekingand og kung pao-kylling.

Hvis du er ute etter autentisk kinesisk gatekjøkken, kan du besøke Chinatown i Oslo eller andre større byer i Norge. Her kan du finne alt fra dumplings og nudler til stekt ris og vårruller. Det er også vanlig å finne matboder som selger kinesisk gatekjøkken på matmarkeder og festivaler.

Registrer deg for en gratis prøvetime her.

Les mer om Kinesisk Sommerskole for barn og ungdom her.

Lær om vårt internshipprogram i Kina.

Få gratis kinesiske læringsressurser.

Lær om Kinas offisielle ferieplan for 2024

Ønsker du en gratis prøveklasse? Registrer deg!

Bli med på en gratis prøveklasse i kinesisk!

Do you want a Free Trial Chinese Class? Register now!

Join a Free Trial Chinese Class!